share

5 Tips voor veilig zonnen

Yes, zomer in aantocht! Terwijl de winterjassen achterin de kast verdwijnen komen de zonnige dagen ons tegemoet. En hoewel wij zelf niet kunnen wachten, moet onze huid altijd even wennen. Daarom deel ik in deze blog vijf belangrijke tips met je om je huid optimaal voor te bereiden op de zon. Zo kan jij veilig genieten van het zomerse weer!

1. Check je vitamine D

Hoe beter jouw vitamine D bloedwaarden, hoe minder snel je verbrandt. Heb jij je vitamine D al geprikt aan het begin van de zomer? Maar liefst 60% van de Nederlanders komt de winter uit met een vitamine D tekort. Laat je dus checken!

Of bestel hier je thuistest.

Oorzaak vitamine D tekort

Naast weinig zonlicht kan het ook zijn dat je vitamine D niet goed opneemt vanwege een andere lichamelijke oorzaak, zoals een beschadigde darmwand. Ik zoek in dat geval heel graag met je mee naar de oorzaak. Plan hier een gratis kennismakingsgesprek met mij in zodat jij zorgeloos & met volle energie de zomer in kan!

Meer informatie over vitamine D lees je hier!

2. Laat je huid wennen aan de zon

Na ongeveer 8 maanden veel binnen zitten, moet je huid weer langzaam wennen aan de zon. Hoe verleidelijk die eerste zomerse dagen ook zijn: bouw de blootstelling aan de zon écht rustig op. Begin met korte periodes en maak het steeds iets langer. Je geeft je huid de kans om zich aan te passen.

Wel of geen zonnebrand gebruiken?

Hierin is het belangrijk dat je geen zonnebrand gebruikt maar de huid op een natuurlijke manier laat wennen. Op die manier bouwt je huid een lichaamseigen bescherming op tegen het uv-licht.

Met zonnebrand bouwt jouw huid geen natuurlijke beschermlaag op, waardoor je uiteindelijk sneller verbrandt. Daarbij bevat zonnebrand vaak verschillende chemicaliën en werkt daardoor hormoonverstorend.

3. Gebruik zonbescherming

 Ondanks dat je je huid kan laten wennen aan de zon, is teveel zon nooit goed voor je. Kies verstandig: ga op tijd uit de zon en kies voor een schaduwplekje.

Zonbescherming kleding

Draag bij voorkeur lichte, ademende kleding die je armen en benen bedekt. Stofjes als katoen en linnen zijn hier heel fijn voor! En ga je op pad, zet dan zeker even een hoed of pet op om je hoofd en nek te beschermen.

4. Geen zonnebril

Draag je zonnebril zo min mogelijk. Met een zonnebril op krijgen je ogen misleidende informatie: het lijkt donker terwijl in werkelijkheid de felle zon schijnt.

Gevolg? Je hersenen krijgen het verkeerde signaal binnen – wat de aanmaak van een natuurlijke beschermlaag op je huid tegengaat. Hierdoor verbrand je sneller.

En.. wanneer je geen zonnebril draagt kies je vanzelf eerder voor de schaduw of bescherming zoals een hoed/pet. Win-win dus!

5. Ga voor ochtend- en avondzon 

Het is verstandig om overdag de schaduw op te zoeken – vooral tijdens de piekuren van de zon (tussen 11:00 en 15.00 uur). Dit betekent niet dat je binnen moet zitten, maar probeer onder een parasol, boom of luifel te blijven als de zon het sterkst is.

Maar een koffietje in de ochtendzon of ’s avonds genieten van de laatste zonnestralen is dus een prima idee. Genieten!

Zomer zonder zorgen

Klaar voor de heerlijke dagen? Door je huid langzaam te laten wennen en slim om te gaan met zonlicht, kan je veilig genieten. Check je vitamine D waardes, laat je zonnebril nog even links liggen en kies voor lange luchtige kleding. En maak bovenal verstandige keuzes als het gaat om zonbescherming: schaduw is je beste vriend. Geniet van de zomer!

Laat gerust een bericht achter!

Laat gerust een bericht achter!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *