share

Vitamine D // bloedwaarden en de zon uit een potje

De dagen worden langzaamaan steeds korter, de temperatuur begint beetje bij beetje te dalen en de zonkracht begint ook steeds meer af te nemen. Het najaar heeft nu echt zijn intrede te gemaakt en dat betekent dat we ons lichaam hier ook op voor moeten bereiden.

Omdat ze zonkracht vanaf de maand oktober tot en met mei niet voldoende is om vitamine D aan te maken via de huid kunnen we dit het beste aanvullen met een goede kwaliteit supplement.

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine waardoor je het voor een bepaalde periode als reserve op kan slaan en neemt je lichaam dit het beste op via een gezonde vet bron.

Risicogroepen voor een te kort in vitamine D zijn baby’s, kinderen, ouderen, zwangeren, een donkere huidskleur en mensen die veel binnen zitten of zonnebrand gebruiken.

Kortom een deel van het jaar of het gehele jaar zijn we voor een goede vitamine-D status afhankelijk van vitamine D uit een voedingssupplement. Het is namelijk vrijwel onmogelijk om voldoende vitamine D uit de voeding te halen, zelfs bij het gebruik van voeding die hiermee verrijkt is.

Vitamine D receptoren zijn door wetenschappers gevonden in heel veel verschillende weefsels waaronder afweercellen, hersenen, spieren, hart, alvleesklier, schildklier, huid, darmen, eierstokken, baarmoeder, etc. Dit houdt in dat vitamine D een breed werkterrein heeft en op veel verschillende manieren onze gezondheid ondersteunt. Vitamine D is dus niet alleen maar belangrijk voor sterke botten en tanden.

Uit recent onderzoek is gebleken dat een goede vitamine D-voorziening op termijn gunstig is voor de levensverwachting en kwaliteit van leven. Zorg voor een optimale vitamine D-voorziening het hele jaar door!

Via bloedonderzoek kun je achterhalen wat momenteel je vitamine D-status is. Dit kun je via je huisarts aanvragen of hier bloedonderzoek naar gedaan kan worden of je kunt dit eenvoudig thuis doen via een vingerprik met deze zelftest. De ideale bloedwaarden van vitamine is mijn advies dat je deze tussen de 100 en 125 referentiewaarden wil zien.

Op deze manier weet je wat momenteel jouw vitamine D-status is waardoor je de dosering van je voedingssupplement hier op aan kunt passen om of je vitamine D-status te verbeteren bij een te kort of in de wintermaanden te onderhouden bij een optimale waarden.

Klik hier voor de zelftest te bestellen.

Een goede kwaliteit voedingssupplement vitamine D is het beste opneembaar in een vloeibare variant op olie basis, omdat vitamine D een vet oplosbare vitamine is.

Mijn persoonlijke favoriet bestel je hier.

Laat gerust een bericht achter!

Laat gerust een bericht achter!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *