share

Meest voorkomende oorzaken van vermoeidheidsklachten

Misschien herken je het wel en voel je je al langere tijd vermoeid. Je bent al meerdere keren bij de huisarts langs geweest en er zijn meerdere bloedonderzoeken gedaan, maar hier kom je maar niet verder.

Vermoeidheidsklachten kunnen veel uiteenlopende oorzaken hebben. Daarom is het belangrijk om naar het gehele plaatje te kijken om de onderliggende oorzaak te kunnen achterhalen. Binnen mijn praktijk doe ik dit o.a. door een uitgebreide vragenlijst, voedingsdagboek en aanvullend laboratoria onderzoek te doen zodat we alle verschillende mogelijke oorzaken kunnen bekijken.

Een aantal mogelijke oorzaken voor (chronische) vermoeidheid kunnen zijn:

  • Vitaminen en mineralen te korten
  • Voedingsintoleranties
  • Virussen
  • Allergieën
  • Ontstekingen
  • Stress
  • Trauma (uit het verleden)
  • Schildklierproblemen
  • Darmproblemen (leaky gut, coeliakie, ontstekingen, overgroei aan parasieten, schimmels, gisten en bacteriën)

En vaak zien we dat het een combinatie van verschillende oorzaken kunnen zijn zoals hierboven beschreven. Bijvoorbeeld doordat er darmproblemen zijn is er een minder goede opname van voedingsstoffen waardoor er verschillende tekorten ontstaan zijn.

Belangrijk is het dan ook om door middel van onderzoeken uit te sluiten waar de precieze oorzaak ligt zodat je deze doelgericht aan kunt pakken.

Een veel voorkomend te kort welke vermoeidheidsklachten kan veroorzaken is een ijzer te kort. Belangrijk is het om bij bloedonderzoek naar ijzer verschillende waarden te onderzoeken om een goed beeld te krijgen of er een te kort is en wat hiervan de oorzaak is.

Om dit goed inzichtelijk te krijgen raad ik aan om naast het ijzer profiel ook het algemene bloedbeeld mee te nemen om o.a. ook de hemoglobine en mcv te meten.

Via de link hieronder kun je dit onderzoek zelf aanvragen en thuis via een vingerprik afnemen om te onderzoeken of een ijzertekort bij jou een rol speelt binnen je vermoeidheidsklachten.

Bestel hier de ijzerprofiel zelftest

Een veel geziene oorzaak binnen de praktijk van een ijzer te kort is een overgroei binnen de darm aan pathogene bacteriën en/of parasieten. Deze ‘eten’ namelijk mee met het ijzer die je binnenkrijgt waardoor je zelf te weinig op kan nemen via de darm.

Dit is dan ook één van de redenen waarom aanvullen met een supplement niet altijd aan te raden is en in de meeste gevallen ook niet voor een verandering zorgt van je ijzerstatus. En soms zelfs kan zorgen voor vermoeidheidsklachten.

Heb jij al langere tijd van vermoeidheidsklachten en kom je hier zelf niet uit? Of herken jij je in een te lage ijzerstatus welke maar niet opgelost raakt? Ik help je graag verder en kom graag met je in contact. Via deze link kun je direct een gratis kennismakingsgesprek inplannen. 

Laat gerust een bericht achter!

Laat gerust een bericht achter!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *