share

Vrouwelijke hormonale (on)gemakken – de menstruatie cyclus

Roept jouw partner ook als je huilt tijdens een film of als je boos wordt als hij zijn sokken laat slingeren dat je “zeker weer ongesteld moet worden”?

Misschien herken je het wel dat je aan je stemminswisselingen of andere klachten als buikpijn en pijnlijke gezwollen borsten dat je menstruatie er aan zit te komen.

Een aantal klachten zijn normaal en aan een aantal andere klachten kun je soms herkennen dat er hormonale gezondheidsklachten zijn. Laten we eerst eens kijken wat er allemaal gebeurd tijdens een menstruatiecyclus.

Hoe ziet de verloop van een menstruatie cyclus eruit?

De menstruatiecyclus is allereerst te verdelen in vier fasen, namelijk: de follikelrijping, de ovulatie, de luteale fase en de menstruatie. Aan het begin van de cyclus wordt er in de hypofyse, een hormoonklier in de hersenen, het follikelstimulerend hormoon (FSH) afgegeven. Follikels zijn met vloeistof gevulde blaasjes die elk een onrijpe eicel bevatten. Het FSH stimuleert de follikels te ontwikkelen. Door het toenemen van FSH begint er de eicel zicht te rijpen. De follikels zorgen op hun beurt dat het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen wordt aangemaakt. Door de toename van oestrogeen gaat de baarmoeder zich voorbereiden op een eventuele innesteling van de eicel en zorgt voor een verdikking van de baarmoederwand. Als uiteindelijk een bepaald niveau oestrogeen is bereikt, zorgt dit voor een sterke stijging van het luteïniserend hormoon (LH-piek). De LH-piek geeft het lichaam een signaal voor de eisprong. Direct na de ovulatie begint de follikel het hormoon progesteron aan te maken. Dit hormoon stimuleerd de verdere ontwikkeling van de baarmoederwand, zodat een eventuele bevruchte eicel zich kan innestelen. Ook remt progesteron LH en FSH, dit om te voorkomen dat er meer eicellen zich gaan rijpen. Wanneer de eicel wordt bevrucht blijft het progesteron-gehalte hoog. Als de eicel niet bevrucht is, wordt het baarmoederslijmvlies afgebroken en afgevoerd via de vagina. Dit zorgt ervoor dat je ongesteld wordt. De cyclus begint weer opnieuw.

Hoelang duurt een normale cyclus?

De duur van de menstruatiecyclus berekenen we vanaf de eerste dag van de menstruatie tot aan de eerste dag van de volgende menstruatie. Gemiddeld duurt een gehele cyclus zo’n 21 tot 35 dagen en de menstruatie zelf ongeveer vijf tot zeven dagen lang. Deze hoeft niet altijd volledig regelmatig te verlopen, een paar dagen verschil hierin is normaal.

Klachten en symptomen?

De eerste twee dagen van de menstruatie zijn het meest hevig qua bloedverlies en kunnen het meest gepaard gaan met klachten als buikpijn door het aanspannen van de spieren in de baarmoeder. Ook kun je hierdoor last krijgen van rugpijn, hoofdpijn, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, diarree, duizeligheid en vermoeidheidsklachten.

Ongeveer een week tot een paar dagen voor menstruatie begint noemen we de klachten ook wel premenstruele klachten (PMS). Je kunt bijvoorbeeld klachten hebben als stemmingswisselingen, prikkelbaar zijn, misselijkheid, pijnlijke en opgezwollen borsten, vocht vasthouden en buikpijn.

Klachten tijdens de menstruatie, PMS klachten of een onregelmatige menstruatie cyclus kunnen een signaal vanuit je lichaam zijn dat er een bepaalde onbalans is.

Dit kan heel veel verschillende oorzaken hebben wat heel waardevol is om verder uit te zoeken. Dit kan doormiddel van een anamnese tijdens een intake gesprek en eventueel aanvullend laboratoria onderzoek. Wil jij aan de slag met jouw gezondheid? Neem hier vrijblijvend contact met mij op. Of stuur een mail naar info@gabyvanwaaij.nl

Laat gerust een bericht achter!

Laat gerust een bericht achter!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *