share

Wat is de oorzaak van mijn allergie klachten?

Ervaar jij met regelmaat klachten zoals hoofdpijn, migraine, verstopte neus, niezen, hooikoorts, huiduitslag, etc.? Dan wil ik je graag uitleggen waar deze klachten ontstaan.

Misschoen verwacht je het niet, maar de onderliggende oorzaak van deze klachten ligt in je darmen. Een verstoord darmmicrobioom, schimmel overgroei of een verstoorde vertering kunnen een oorzaak zijn van deze klachten. Een verstoring in de darm kan zijn dat je darmbacterieën uit balans zijn. Dat houdt in dat de ‘slechte’ bacterieën de overhand hebben van de goede bacterieën. Ook een goede vertering is erg belangrijk om de maag en darmen in goede conditie te houden, vaak gaat hier al veel mis namelijk.

Waarom je deze klachten ervaart kan verschillende oorzaken hebben en hebben vaak ook te maken met onder andere medicatie gebruik, genetische aanleg, stress, te kort aan vitamines en mineralen, etc. Dit alles bij elkaar is voor ieder persoonlijk en het is dan ook belangrijk om een persoonlijk plan hiervoor op te stellen.

Darmen “de wortels van ons lichaam”

Je darmen kun je eigenlijk vergelijken met de wortels van een plant. Als de plant via de wortels geen voldoende water, vitamines en mineralen kunnen opnemen zal je dit uiteindelijk aan de plant gaan zien en zal hij niet goed kunnen groeien. Dit is net zo bij onze darmen, als we onze darmen niet goed verzorgen en niet goed voeden dan heeft ons lichaam uiteindelijk niet voldoende voeding om goed te kunnen functioneren.

Spijsverteringsproblemen

Onze darmen zijn bedekt met een slijmvlieslaag die vanaf onze mond tot aan onze kont loopt. Deze hele weg is ons spijsverteringskanaal en al deze stappen die ons eten hierin aflegt zijn belangrijk voor de vertering en de opname van onze voedingsstoffen. Het begint dus eigenlijk al vanaf de eerste hap die je neemt in je mond. Als je mond al niet in goede conditie is, denk aan je tanden- en tandvleesproblemen, of als je niet goed kauwt op je eten heeft dit gevolgen voor de rest van de spijsverteringsreis die je eten hierin aflegt. Goed kauwen is dus al heel belangrijk. Tijdens het kauwen wordt er namelijk speeksel aangemaakt die enzymen bevat om het eten in kleine stukjes te ‘knippen’.

Daarna komt je eten in je maag terecht waar het maagzuur zijn werk kan doen. Ook hier is het belangrijk dat je maag in goede conditie is. Het maagzuur moet precies de juiste PH waarde (zuurgraad) hebben en je maagslijmvlies moet goed in tact zijn. Ook is het van belang dat er voldoende maagzuur aangemaakt wordt. Vaak zien we hier al een probleem. Bijvoorbeeld door het gebruik van medicatie, dat er te weinig maagzuur wordt aangemaakt. Dit geeft dan weer een verstoring in de rest van de spijsvertering.

De ‘beestjes’ in onze darmen

Vanuit je maag reist je eten verder naar je darmen. Je darmen bevatten onder andere allerlei ‘beestjes’ (bacteriën) die heel de tijd in de weer zijn. Deze ‘beestjes’ zorgen ervoor dat je voeding verder verteerd wordt zodat het klein genoeg is om opgenomen te worden via de darmwand je bloedbaan in. Ook beschermen ze ons lichaam tegen indringers zoals virussen en parasieten en andere toxische stoffen voor ons lichaam.

Intoleranties

Als je darmwand niet in de juiste conditie is en daardoor niet goed de wacht kan houden, ik vergelijk het meestal met de douane die ligt te slapen, laat de darmwand te grote stukjes voeding door. Die dus eigenlijk normaal gesproken geen kwaad zou kunnen maar waar je lichaam dus een reactie op geeft. Dit noemen we een overgevoeligheidsreactie oftewel een intolerantie.

Laaggradige ontstekingen

Als dit te vaak gebeurt of te lang raken je darmen overprikkeld en zal het steeds meer reactie gaan geven. Je krijgt er bijvoorbeeld steeds meer klachten bij of steeds vaker. Deze reacties veroorzaken hierdoor een laaggradige ontsteking in ons lichaam. We noemen dit laaggradig, omdat deze ontsteking een langzame en langdurige reactie geeft. Een reactie kan wel tot 72uur na het gegeten voedingsmiddel komen. Dit zijn ook geen ontstekingen die bijvoorbeeld bij een inwendig darmonderzoek te zien zijn. Maar is wel een ontsteking die door blijft sudderen en op de lange termijn veel gezondheidsproblemen met zich mee brengt zoals: allergieën, astmatische-, reumatische-, gewrichtsklachten, diabetes type 2, hart en vaataandoeningen, etc.

Rust en herstel voor je darmen en lichaam

Belangrijk is het dan om je lichaam een tijd rust te geven zodat het kan kalmeren en het zichzelf kan herstellen. Dit kun je doen door de voedingsmiddelen op te sporen waar je lichaam gevoelig voor is, en deze dan voor een bepaalde tijd te vermijden. Het opsporen van deze voedingsmiddelen kun je doen via een speciale bloedtest.

De darmwand moet namelijk weer hersteld worden zodat het zijn werk weer kan gaan doen. Naast het vermijden van de voedingsmiddelen is het ook belangrijk om de darmwand verder te ondersteunen met voedingssupplementen. Hierin is het wel belangrijk dat dit onder begeleiding gebeurt van een therapeut. Zo kan er persoonlijk op maat gekeken worden welke voeding voor jou werkt om te kunnen herstellen en welke supplementen aanvullend hiervoor gebruikt kunnen worden.

Heb jij last van allergieën of intoleranties? En wil jij dit op een natuurlijke manier aanpakken? Plan hier een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek in om te zien wat ik voor je kan betekenen hierin.

Laat gerust een bericht achter!

Laat gerust een bericht achter!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *