share

Tips tegen de winterdip

Herken jij het gevoel van de winterdip, en heb jij hier elke winter weer opnieuw last van? Dan heb ik hier een aantal tips voor je op een rij gezet wat je hieraan kunt doen. Helaas is de winterdip een veel voorkomend probleem en dat is zonde als je het mij vraagt. Want deze klachten zijn heel goed te voorkomen. Hieronder een aantal adviezen wat je hiertegen kunt doen.

Vitamine D

Vaak hebben winterdip klachten te maken met een te lage vitamine D spiegel. In de zomermaanden maken we namelijk vitamine D aan door middel van UVB-zonlicht als we voldoende buiten zijn en we met voldoende ontblote huid (zonder zonnebrand) buiten zijn.

Lukt dit voor jou niet, vanwege dat je bijvoorbeeld veel binnen bent vanwege je werk, dan kan het zo zijn dat je al met een te lage vitamine D spiegel de wintermaanden in gaat. Maar ook als jouw vitamine D waarde einde van de zomer goed is, namelijk een waarde van minimaal 100, dan heb je deze voorraad halverwege de winter uiteindelijk opgebruikt als je deze niet meer aanvult.

Een lage waarde van vitamine D kan voor klachten zorgen als een somber gevoel, sneller vatbaar voor infecties, virussen en ontstekingen, angst gevoelens, etc.

Om te weten wat jouw waardes zijn is het belangrijk deze te meten. Je kunt dit aanvragen bij je eigen huisarts of je kunt dit ook heel gemakkelijk thuis doen door hier een zelftest aan te vragen welke je heel makkelijk thuis doen door middel van een vingerprik.

Tip: vraag bij je huisarts altijd je waardes op. (Huis)artsen zitten namelijk niet op één lijn met wat een ‘gezonde’ vitamine D waarden is. Door te vragen wat de werkelijke waarden is als uitslag heb je hier duidelijkheid in.

Wat te doen bij een te lage waarde vitamine D?

Is jouw waarde lager dan 100 dan adviseer ik je om deze aan te vullen met een hoog gedoseerde supplement van goede kwaliteit.

Voor de beste opname is mijn advies om deze te kopen op olie basis samen met vitamine K2. Bij hoge doseringen vitamine D3 is het altijd aan te raden om dit samen met K2 in te nemen. Voor de juiste doseringen is het het makkelijkste om een combinatie supplement te kiezen.

*(Dit geldt alleen niet bij gebruik van bloedverdunners. Raadpleeg altijd een arts/therapeut bij  medicatie gebruik i.c.m. suppletie.)

*Mijn persoonlijke favoriet is deze: klik hier

Bioritme

Zorg dat je elke dag even zo’n half uurtje buiten bent. Maak bijvoorbeeld een (korte) wandeling buiten of pak de fiets naar de winkel in plaats van de auto. Ook al is het in de winter niet altijd aantrekkelijk om naar buiten te gaan zul je merken dat het toch even lekker is om naar buiten te gaan. Al is het maar voor even.  

In het begin kan dit even wat moeite kosten om jezelf hieraan te houden. Maar het helpt om hier een gewoonte van te maken, dan gaat het steeds meer vanzelf. Elke dag een moment daglicht pakken helpt mee om je bioritme te behouden, en dat helpt weer mee voor een goede nachtrust.

Zorg dat je een ritme opbouwt met een vaste tijd om naar bed te gaan en een vaste tijd dat je ’s ochtends opstaat. Wijk hier ook in het weekend niet te veel van af en zorg dat hier maximaal een uur verschil in zit zodat je het niet alsnog verstoord. Je lichaam went hier namelijk aan en dat zorgt ervoor dat je een diepere slaap opbouwt.

Heb je moeite met opstaan in de winter? Dan kan het helpen om ’s ochtends een daglichtlamp te gebruiken. Zet deze bijvoorbeeld aan het bij het aankleden of ontbijten. Dit licht bootst het natuurlijke zonlicht na wat helpt om de hormonen melatonine af te breken en cortisol aan te maken. Wat je lichaam een seintje geeft om ‘wakker’ te worden.

Link naar de daglichtlamp

Wat als het bovenstaande niet helpt?

Heb je deze bovenstaande tips geprobeerd en helpt dit niet tegen je klachten?

Dan raad ik je zeker aan om hier verder mee aan te slag te gaan door uit te zoeken wat hiervan de onderliggende oorzaak is. Zoek hierbij een orthomoleculair therapeut die je hierbij kan helpen of bezoek een natuurarts.

Benieuwd wat ik hierin voor je kan betekenen? Plan direct jouw gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek in.

*Met de code: PROMO-10 krijg je korting op je bestelling bij Vitakruid.

Reply...

Laat gerust een bericht achter!

Laat gerust een bericht achter!